Rashladne komore su specijalizirani prostori koji se koriste za skladištenje i
čuvanje namirnica, lijekova, kemijskih tvari ili drugih materijala na niskim
temperaturama radi održavanja njihove svježine, kvalitete i trajnosti.
One su ključni dio logističkog lanca u prehrambenoj industriji, bolnicama,
laboratorijima i drugim industrijskim sektorima koji zahtijevaju kontroliranu
klimatizaciju.
Ključne za očuvanje svježine, kvalitete i sigurnosti mnogih proizvoda. Omogućavaju
produljenje roka trajanja namirnica, sprečavaju rast mikroorganizama, održavaju
enzimske reakcije na minimalnoj razini i štite osjetljive tvari od propadanja.
Također su neophodne za sigurno čuvanje i distribuciju cjepiva, lijekova i drugih
medicinskih proizvoda koji zahtijevaju stroge temperaturne kontrole kako bi ostali
djelotvorni.
Rade na principu stvaranja hladnoće putem rashladnih sustava kao što su kompresorski
hladnjaci, apsorpcijski hladnjaci ili kriogenski sustavi. Ovi sustavi koriste
tehnike poput kompresije, kondenzacije, isparavanja i ekspanzije rashladnog medija
kako bi smanjili temperaturu unutar komore.
Rashladne komore moraju imati kvalitetno izolirane zidove, vrata i krovove kako bi
spriječile ulazak topline iz okoline. Izolacijski materijali poput staklovine,
poliuretana ili stiropora koriste se za smanjenje toplinske provodljivosti i
održavanje unutarnje temperature na željenom nivou.
Temperatura unutar rashladnih komora podešava se i održava stabilnom prema namjeni
komore. Primjerice, za duboko zamrzavanje hrane ili čuvanje farmaceutskih proizvoda
često se koriste komore s temperaturom ispod -18°C. Za skladištenje svježeg mesa,
voća ili povrća dovoljne su komore s temperaturom između 0 i 4°C.
Rashladne komore postaju sve sofisticiranije i prilagođenije potrebama različitih
industrija. Uvođenje digitalnih sustava upravljanja omogućuje precizno praćenje
temperature, vlažnosti i drugih parametara unutar komora. Senzori i sustavi
upozorenja mogu brzo reagirati na fluktuacije temperature ili druge abnormalnosti te
obavijestiti nadležne osobe o potencijalnim problemima.
Za besprijekoran rad komora potrebno je i pravilno održavanje. Osim čišćenja i
redovitih provjera parametara potrebno je obratiti pažnju i na kvalitetno brtvenje
jer brtve vremenom gube na kvaliteti.
Izračun za rashladnu komoru
Izračun ključuje nekoliko ključnih faktora kako bi se odredila odgovarajuća veličina,
kapacitet hlađenja i energetske potrebe komore. Nekoliko važnih faktora koje treba
uzeti u obzir pri izračunu rashladne komore:
Potrebna temperatura
Prvo je potrebno odrediti željenu temperaturu unutar
rashladne komore. Ovisi o proizvodu (robi) koja će se skladištiti.
Veličina i volumen
Treba uzeti u obzir koliko prostora je potrebno za
pohranu. Mora se uračunati prosječna popunjenost komore te je potrebno predvidjeti i
potrebe za povećanjem komore u budućnosti. Veličina komore (volumen) utječe na
kapacitet hlađenja i energetske potrebe.
Toplinsko opterećenje
Potrebno je procijeniti količinu topline koju će
unutar komore proizvesti pohranjeni proizvodi, kao i toplina koja će se prenositi kroz
izolaciju komore. Ovo uključuje toplinu koja se generira od proizvoda, toplinske
gubitke kroz izolacijske materijale, toplinu koja ulazi kroz vrata komore i eventualne
druge izvore topline.
Izolacija
Učinkovitost izolacije rashladne komore ključna je za smanjenje
gubitka hladnoće. U izračunu treba uzeti u obzir vrstu i debljinu izolacijskog
materijala koji će se koristiti za zidove, vrata i krov komore.
Rashladni sustav
Odabir odgovarajućeg rashladnog sustava također je važan
faktor. Ovisno o potrebnoj temperaturi i kapacitetu hlađenja, možete odabrati
kompresorski hladnjak, apsorpcijski hladnjak ili neki drugi tip rashladnog sustava.
Energetske potrebe
Izračunavanje energetskih potreba rashladne komore
uključuje procjenu snage rashladnog sustava, potrošnje energije za održavanje željene temperature i vremenskog trajanja hlađenja.
Dvostruka rashladna komora
Vanjska jedinica rashladne komore
Vrata rashladne komore
Unutar rashladne komore